I och med att bloggande har blivit så populärt kommer vissa frågor om lag och etik upp på tapeten lite då och då. Får man verkligen blogga om precis vad som helst, eller finns det regler för vad man får eller inte får skriva om? Frågan har intresserat jurister och forskare, men också folk i gemen då bloggarnas roll i samhället har blivit alltmer framträdande.
Bloggare har tagit en stor plats på marknaden och de skriver om allt från mat, mode och resor till hur man bäst kan låna pengar med fördelaktiga villkor eller starta en välgörenhetsorganisation. Det är inte dessutom inte ovanligt att man bjuder in bloggare till filmpremiärer, modevisningar och utställningar i hopp om att de skall skriva om ens företag och produkt. Utomlands är det ännu vanligare och agenter och managers håller sig ständigt a jour med vilka som har flest läsare för tillfället. Eftersom traditionella recensenter och journalister ofta är bundna av regler och fackförbund är det inte alltid som de kan närvara vid en show, till exempel på grund av ett politiskt embargo, medan bloggare glatt kan närvara utan några juridiska eller etiska problem.
Vad säger lagen?
I Sverige finns det en hel del regler om hur man får marknadsföra en produkt och det inkluderar bloggande. Man får bland annat inte göra ”hemlig reklam” för produkter och företag, till exempel genom att lite oskyldigt smyga in ett firmanamn i sin text, och om man är osäker på vad detta innebär kan man kolla upp bra information hos Konsumentverket där man utförligt definierar vad som gäller. Som bloggare kan man också bli anmäld om man utövar hets mot folkgrupp eller anklagar individer för brott som de inte fällts för. Under senare år har det skett en hel del anmälningar mot
rasistiska bloggar, inte minst inför valet då en av de stora frågorna handlade om Sveriges immigrationspolitik.
Farliga bloggar
Problemet med bloggande är att det är mycket svårt att kontrollera alla inlägg som görs och även om man tar bort en viss blogg innebär det inte att den inte redan lästs av massor av människor. Det finns också bloggar som inte är direkt illegala, men likaväl är farliga och som kan orsaka mycket allvarliga problem. Ett fenomen är de tonåringar som tävlar i anorexi i sociala medier eller så kallade självmordsbloggar där man läsa om bra sätt att ta livet av sig på. Var man ska dra gränsen handlar många gånger om personligt ansvar och det är inte första gången som man får balansera mellan uttrycksfrihet och censur. Som bloggare gäller det alltså att granska sig själv och ta en funderare på om det man ska skriva om kan vara stötande eller sårande för andra, eller om man kan orsaka skada med sin blogg.