Vad är en blogg?

Ordet ”blogg” är ett begrepp som de allra flesta hört talas om. En blogg fungerar som en webbdagbok eller journal där ägaren skriver om valfritt ämne. Det betyder inte att det måste fungera som en dagbok där man berättar om sina dagliga äventyr (detta är dock det mesta vanliga) utan det kan vara centrerat på ett visst ämne – såsom datorer, hundar eller varför inte mode. Att ha en blogg innebär att den bör uppdateras varje dag, för att fler ska intressera sig för innehållet, Att ha en aktiv blogg maximerar chanserna att få fler regelbundna läsare.

Ordet blogg härstammar från engelskans ord ”blog”, vilket då i sin tur är en förkortning av ”weblog”. Ordet betyder ungefär dagbok eller en journal som skrivs online, och oftast är öppen för alla att läsa och kommentera (om man gör kommentarerna offentliga förstås). Möjligheten att blogga har funnits sedan 1997, och trenden började i USA. Det fick dock inte sitt genombrott förrän flera år efter detta.

Bloggare skriver oftast korta texter, och håller sina läsare uppdaterade utan att lägga ned mycket tid på varje inlägg. Hur mycket tid man behöver lägga ned varierar och beror mycket på vilken sorts blogg man för – skriver man debattartiklar om olika ämnen är det nog inte idealiskt att fatta sig kort, utan då tvingas man helt enkelt lägga ned mer tid på texterna.

Det handlar mycket om hur man går tillväga med sitt skrivande, mer än om vad man väljer att skriva om. När man bloggar publicerar man oftast sina verk så att det inte tas för kommersiellt, utan mer som ens åsikter, ofiltrerade. Det är ett perfekt sätt att nå fram till flera personer samtidigt. Man får antagligen stå ut med en hel del kritik också, men man har inte lika stor risk att bli uthängd för sina åsikter såsom på till exempel Facebook, då bloggen är mycket mer privat och det är lätt att undvika den om man finner innehållet ”fel” på något sätt.

Funderar du på att starta en egen blogg kan det vara smart att investera i verktyg utanför datorn. Whiteboardtavlor är otroligt bra att ha när man planerar vad man ska skriva om och hur man ska strukturera upp det. Bara att skriva direkt på tavlan. Whiteboardtavlor är även användbara på det sättet att du aldrig glömmer vad du skrivit, så länge du inte suddar ut det.

Idag finns det bloggar i alla färger och former, i hundratals kategorier för alla smaker. De mest populära bloggarna här i Sverige handlar om mat, mode och skönhet. Kenzas, Blondinbellas, Kissies och Magdalena Graafs bloggar är omåttligt populära bland svenskarna. De har alla en sak gemensamt – de fattar sig kort och koncist och har några bilder till varje inlägg. Effektivt och populärt bland läsare.