Börja blogga

Om du som så många andra har kliande fingrar och vill starta din egen blogg, så ska du veta att du inte är ensam. Massvis av nya bloggare startar upp sina bloggar via mängder av portaler och vissa blir lyckligare än andra då de lyckas tjäna en slant. Att börja blogga behöver verkligen inte vara komplicerat och det behöver heller inte kosta en enda krona, men det gäller dock att veta hur man går tillväga.

Sajt eller portal?

Den stora frågan innan du bestämmer dig för vilket ämne du ska hänföra dina läsare med, är att veta om bloggen ska ligga synlig på en portal eller om du ska ha en egen sajt. Skillnaden är vanligtvis ekonomisk då en sajt både tar mer tid och pengar i anspråk, i vanliga fall. Med en gratis portal som WordPress eller Blogg.se kan man göra sin egen blogg utan att betala något. Dock måste man veta att dessa portaler överlever på reklam så det är vanligt förekommande att man som bloggare får stå ut med en hel del annonser.

Att börja försiktigt med en portal är också bra till en början innan du möjligtvis har fått kläm på allt och din målgrupp utökas. Då kan du gå över till ett webbhotell.

Med sajt menar man att bloggaren har ett eget webbhotell och en egen domän. Detta behöver inte vara särskilt dyrt utan du kan komma undan med 150-200 kr/år. Det varierar dock. Du får då en hemsida eller en blogg med ditt eget namn som exempelvis www.karlpersson.se och kan då rankas högre upp i sökmotorerna när folk knappar in ditt namn.

Ett webbhotell kan antingen skaps nytt eller fungera som så att du prenumererar på ett utrymme av ett redan befintligt hotell. Då får du också hjälp om saker och ting strular. Ett webbhotell kan man köpa eller hitta på nätet genom en rad företag som då kan erbjuda paketpris om man vill ha support och allt annat i ett paket. Webbdo.se är ett exempel.

Hitta din nisch

Detta kommer vi till fler gånger i andra artiklar men det är av största vikt att påpeka att man som bloggare ska hitta sin stil, sitt speciella ämne och nisch som grundar sig på originalitet. I annat fall tröttnar läsare och letar sig till en blogg av större värde.

Ta god tid på dig

Att börja blogga och få till en bra läsarskara går inte på en dag om du inte är världskändis. Detta är inget att skämmas över eller att misströsta för, då ordspråket lyder ”Rom byggdes inte på en dag”. Att hitta sin målgrupp, att eventuellt göra om sina inlägg eller ändra ämne är något som många bloggare står inför vid ”nyöppnade” så låt det ta lite tid!