Bloggen som arbete

Många bloggare drömmer om att en dag kunna försörja sig på enbart bloggen och andra sociala medier. Det behöver faktiskt inte stanna vid att bara vara en dröm. Med hårt arbete och viljestyrka kommer man långt, det gäller bara att våga satsa. I det här inlägget får du flera tips på hur du snabbast kommer igång med att tjäna pengar på din blogg.

Sälj in bloggen

Det enklaste sättet att förvandla bloggen till en inkomst är att blogga där någon är redo att betala. Många nyhetssidor och magasin vill ha bloggare på deras domän för att dra trafik till sin sajt. En intressant blogg med många återkommande är attraktivt att ha på sin domän, och många företag är villiga att betala bra till bloggaren. Fundera över var din blogg skulle passa in och maila sedan ett förslag. Här kan man antingen få en fast månadslön eller betalt för sidvisning.

Gör skillnad på arbetstid och fritid

En blogg är ingenting utan några läsare, och för att läsarna ska komma tillbaka måste man arbeta kontinuerligt. Inläggen bör komma upp regelbundet och minst en gång om dagen. Läsarna ska kunna förbereda sig på vad som väntar dem när de klickar sig in på bloggen. Det kan vara svårt att dagligen känna samma motivation och leverera högsta kvalitet. För att underlätta arbetet är det viktigt att skilja på arbetstid och fritid. Gör upp ett schema varje vecka där du bestämmer vilka tider du ska arbeta med bloggen.

Precis som många vanliga kontorsjobb blir det en hel del tid med telefonen. Därför rekommenderas det att du startar ett särskilt mobilabonnemang till ditt företag och har en arbetstelefon med eget nummer. På det sättet slipper du att ta emot bloggrelaterade samtal och sms under din fritid. På arbetstelefonen kan du även lägga in alla sociala medier och bloggverktyg som du använder. När du inte vill tänka på bloggen kan du bara stänga av telefonen för dagen.

Samarbeten och sponsrade inlägg

Sponsrade inlägg är a och o för att få en stabil inkomst till bloggen. Innan bloggen har växt sig stor kan du själv behöva kontakta olika företag för att föreslå samarbeten. Ett exempel på ett samarbete kan vara att bloggaren skriver ett visst antal inlägg om en tjänst eller produkt och ger en rabattkod till sina läsare. För detta betalar företaget ett fast arvode samt produkter och ibland en procentuell andel av försäljningen som kommit från bloggen. Hur stor ersättningen blir beror helt på hur stor trafik bloggen har samt hur köpstark målgruppen är. En blogg inriktad på ett specialintresse har till exempel en mer köpstark målgrupp än en vanlig vardagsblogg.

När bloggen har växt sig större kommer fler företag förmodligen ta första kontakten istället, och du har råd att vara lite mer kräsen med vilka samarbeten du väljer att göra. Kom ihåg att trovärdighet inför dina läsare alltid är viktigt för att de ska vilja återkomma till din blogg.