Tjäna pengar på din blogg

Det är många som drömmer om att kunna tjäna pengar på sin blogg. Kanske startade du rent av bloggen med det syftet? Är det möjligt eller måste man antingen leva ett exceptionellt liv eller vara expert inom något område? Här kommer några tips på hur du kan tjäna pengar på din blogg – utan att vare sig leva jetset liv eller vara it-konsult.

Hur tjänar man egentligen pengar på en blogg? Vem är det som betalar? Det finns primärt tre källor till den inkomsten: eget företag, annonsintäkter och egna produkter. Det är viktigt att förstå det grundläggande mönstret och vad som verkligen ger inkomst, annars kommer du bara flyga runt i internetmolnet utan extra inkomst.

Eget företag

För ett företag är det viktigt att finnas på internet. Det spelar ingen roll om vi söker efter bra träningsskor eller en skicklig tandläkare i Stockholm, oavsett kommer vi att sätta oss framför datorn och leta efter information på nätet. Ett företag måste ha en blogg eller hemsida för att visa att den syns, men i så fall är bloggen en förlängning av företaget, inte dess inkomstbringande grund.

Annonsintäkter

På sätt och vis kan man säga att en inkomstbringande blogg är en reklampelare. På en blogg finns texter, bilder och filmer OCH annonser. Det är annonserna som ger inkomsten. Om du har en blogg som

handlar om dig och ditt liv, dina tankar och mål, så finns det inte mycket i den bloggen som för läsarna till annonserna. Helt krasst är det också mest troligt bara dina närmaste som kommer läsa den. Om din blogg däremot handlar om ett särskilt ämne, t.ex. renovering av bilar eller ekologiskt smink, så finns det en tydligare relation mellan blogginlägg och annonser. Om du vill tjäna pengar på din blogg måste du skapa en nisch, ett ämne som du redan har kunskap om och skriva om just det ämnen.

Det finns många som säljer egna produkter på sin blogg och tjänar pengar på det. Det finns olika slags produkter att sälja, som t.ex. e-böcker, men också kläder, bilder etc. Har du skapat en produkt kan du sälja den på din blogg. Ett annat sätt är att sälja tjänster som att översätta texter, göra filmer, datasupport etc.

Väldigt ofta kombineras dessa olika sätt: en bloggare skriver om ett särskilt ämne, har annonser, men säljer också egna produkter eller tjänster. Men, för att få inkomst på bloggen behöver du besökare och följare – utan besökare ingen inkomst. Du kan ha världens bäst texter eller produkter, men om ingen läser eller köper dem, är det som att ha en affär med lyxklockor ute i skogen. Du måste alltså överföra din blogg från att vara en affär mitt i skogen, till att finnas på det centrala torget – men på internet.

Grunden för att få många besökare heter SEO – Search Engine Optimization. Det handlar om att tala med både Google och besökare. Det viktigaste är bra innehåll så att besökaren har en orsak att återvända. Gör regelbundet bra och informativa blogginlägg, länka till filmer och ha bilder.