En yrkesgrupp som är flitiga bloggare är författare. Det ligger kanske lite i sakens natur då de gillar att skriva. Genom en blogg kan författaren skriva mer kravlöst, kommunicera med andra författare och med läsare samt marknadsföra sig själv och sina böcker. Det är också vanligt att personer med författardrömmar startar en blogg parallellt med att de skriver på sin roman. På så sätt kan de ventilera sina funderingar samtidigt som de hoppas att bloggläsarna ska bli intresserade av den roman de skriver.
Som läsare blir författarbloggen i bästa fall en extra dimension till ett författarskap vi är intresserade av. Hur resonerade författaren när hon skrev den där scenen eller vad gör hon mer än bara skriver? Hur ser en författarvardag ut? Skriver han på något nytt nu? Att få en glimt bakom kulisserna, bortanför den tryckta boken i hårda pärmar, är spännande. Bloggen blir en plats för läsare och författare att mötas.
Lisa Bjärbo är en av de författare som bloggar flitigt och som kanske till och med fick sitt första bokkontrakt just för att en förläggare tyckte så mycket om hennes blogg. I dag har hon gett ut ett tjugotal böcker, mest barn- och ungdomsromaner men också flera populära vegetariska kokböcker (tillsammans med dietisten Sara Ask). Fram till för något år sedan bloggade Lisa mycket om familjelivet och vardagen, varvat med vackra fotografier. Precis som i böckerna är hennes språk lekfullt och ofta träffsäkert roligt. I takt med att barnen blev äldre bestämde hon sig dock för att inte längre blogga om familjen, utan istället bara skriva om författarvardagen. Hennes blogg bjuder nu på en djupare inblick i hur det kan vara att vara författare och vi är med på allt från hennes besök i skolor till möten med förläggare och när hon sitter hemma och stressar med korrektur.
Jenny Forsberg är en annan författare som bloggar. Hon har gett ut både romaner och handböcker. I bloggen skriver hon om allt möjligt, från torkade äppelringar till boktips. Här kan allt dyka upp, från kläder för utklädnad till zucchiniodling och semestertankar. Jenny håller också i flera onlinekurser, till exempel en timmes kurs i att skilja på de och dem. Som utbildad språkkonsult vet hon vad hon pratar om.
Många författare delar gärna med sig av sina bästa skrivtips i bloggen och vilka fallgropar en aspirerande författare bör undvika. Ämnen som egenutgivning eller att gå via ett etablerat förlag är vanliga diskussionsämnen i bloggarna. Om du själv drömmer om att bli författare kan det vara en god idé att starta en blogg för att kunna nätverka med andra och utbyta tips och idéer med varandra. Låt dock inte bloggen ta mer tid än själva romanskrivandet. Böcker byggs av ord och meningar, inte av drömmar.