Fördelar med blogg på webbhotell

Det finns mycket att tänka på när man ska börja blogga. Det viktigaste är förstås att man har ett bra ämne att blogga om. Har man som huvudfokus att bli rik på att blogga brukar det sällan bli bra i längden, eftersom man då riskerar att tröttna på att skriva efter ett tag. Därför är det viktigt att först hitta ett ämne eller område som man verkligen brinner för och kan mycket om. Det kommer märkas och uppskattas av läsarna om du vet vad du skriver om och blogginläggen är skrivna med passion.

När man har hittat en bra ämne behöver man även fundera över hur man vill publicera sin blogg. Det finns idag en mängd olika bloggplattformar att välja mellan, varav många är gratis. Beroende på vilket slags ämne du har tänkt blogga om kan vissa bloggnätverk vara mer passande än andra. En del nätverk fokuserar till exempel på mode- och livsstilsbloggar, som är populära hos unga kvinnor. Har man istället tänkt skriva om datorer, bilar eller slagborrmaskiner från Byggmax kanske det inte är det mest optimala valet av plattform.

WordPress på webbhotell

Den allra mest populära bloggplattformen idag är WordPress. När det gäller hostingen kan man antingen välja WordPress.com, där allt är färdiginstallerat från start, eller skaffa ett webbhotell där man själv styr över installation och konfiguration av WordPress. Det sistnämnda alternativet kräver lite mer tekniskt kunnande men ger betydligt större frihet. Ett hyfsat webbhotell brukar kosta från någon hundralapp i månaden, beroende på vilka krav man har.

En av fördelarna med WordPress på eget webbhotell är att man kan lägga in annonser av olika slag och därmed tjäna pengar på sin blogg. Vanligaste typen av annonser är Google AdSense och olika typer av affiliatenätverk, men kan även lägga in egna annonser från företag som vill synas på ens sajt.

Tillägg ger WordPress ny funktionalitet

Man kan även installera tillägg i WordPress när man har ett webbhotell. Tilläggen gör att man kan utöka funktionaliteten och till exempel göra så bildgallerier visas på ett snyggare sätt eller lägga till ett kontaktformulär på sin blogg. Det finns till och med tillägg som förvandlar WordPress till en fullfjädrad e-handelsplattform, så man kan sälja varor eller tjänster på sin sajt.

Utseende och design är också något som är betydligt enklare att ändra på när man kör WordPress på ett webbhotell. Dels kan man byta tema på sin blogg för att snabbt få en helt ny layout och ett nytt utseende. Många teman är gratis men de bättre brukar kosta pengar och kan vara värda att satsa på om man har tänkt tjäna pengar på sin blogg. Då kan man till exempel få sin blogg att mer likna en nyhetssajt.

Det går även att finjustera temat genom att lägga till egen CSS-kod. Det gör att man bland annat kan dölja, byta färg eller justera storlek och placering på vissa element för att verkligen kunna skräddarsy utseendet.